Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2022

Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σήμερα 8 Φεβρουαρίου. Η Αστυνομία Κύπρου και η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στοχεύουν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και καλύτερου Διαδικτύου, όπου όλοι μας να έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο υπεύθυνα, επικοδομητικά και με σεβασμό.

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στις ζωές των ανθρώπων. Έχει εκμηδενίσει τον χρόνο και την απόσταση. Μπορούμε να επικοινωνούμε με άτομα και εταιρείες σε κάθε γωνιά της Γης, ενώ χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για τις καθημερινές μας συναλλαγές, να κλείνουμε συμφωνίες, να ενημερωνόμαστε για την επικαιρότητα και το τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη. Μέσω του διαδικτύου προσφέρεται εκπαίδευση, νέες ευκαιρίες για τον καθένα ενώ μας χαρίζει και ψυχαγωγία. Το διαδίκτυο προσφέρει τόσα καλά και διευκολύνει τις ζωές μας που είναι σε όλους πλέον απαραίτητο.

Η αλόγιστη χρήση του όμως, όπως και οι άγνοια για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση και περιπέτειες. Δεν είναι μόνο η κοινωνική αποξένωση και τα συνεπακόλουθά της κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από το διαδίκτυο. Οι εγκληματίες απολαμβάνουν την ευκαιρία της ανωνυμότητας που προσφέρει το διαδίκτυο για να δράσουν, χρησιμοποιώντας πολλές φορές σύγχρονη τεχνολογία και μεθόδους. Η αύξηση σοβαρών αδικημάτων που σχετίζονται με οικονομικές απάτες, παράνομες προσβάσεις σε συστήματα, υποκλοπές προσωπικών δεδομένων, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, οργάνωση τρομοκρατίας και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι κάτι που διαπιστώνεται ανά το παγκόσμιο και προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για το μέλλον.  

Πρέπει όλοι μας να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους στο διαδίκτυο, να λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα ασφαλείας και να το χρησιμοποιούμε με σεβασμό και ευθύνη προς τους συνανθρώπους μας.
Το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου είναι: «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» γιατί χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια να μειώσουμε για να πολεμήσουμε αυτούς τους κινδύνους. Με αφορμή την σημερινή μέρα, όπως και κάθε μέρα η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι πάντα δίπλα στον πολίτη. Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με λειτουργούς της Υποδιεύθυνσης στο τηλέφωνο 22808200, μέσω της ιστοσελίδας https://cyberalert.cy αλλά και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου cybercrime@police.gov.cy.

Σήμερα  8 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ημερίδα, με θέμα: «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» (“Together for a better internet”). Η ημερίδα διοργανώθηκε από το  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Cyta και με την υποστήριξη των εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου «Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου – CΥberSafety», καθώς και της Εθνικής Στρατηγικής για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο. Η Αστυνομία Κύπρου είναι ένας από τους εταίρους του έργου και στηρίζει την όλη προσπάθεια.

Η Ημερίδα απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες όλων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων καθώς επίσης, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και φορείς χάραξης πολιτικής για το Διαδίκτυο. Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο Υπεύθυνος του Κλάδου Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως εκπρόσωποι της Αστυνομίας Κύπρου.


© Copyright 2024, Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, All Rights Reserved
Design & Development by Digital Forensic Lab | Hosting by Network Solutions LTD