Διαχειριστές κωδικών πρόσβασης

Χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας στο διαδίκτυο; Εγκαταστείστε ένα διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

Τι είναι ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης;

Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης είναι μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, στο tablet ή στον υπολογιστή σας που αποθηκεύει τους κωδικούς σας με ασφάλεια, επομένως δεν χρειάζεται να τα θυμάστε όλα. Μερικοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης μπορούν να συγχρονίσουν τους κωδικούς πρόσβασης στις διάφορες συσκευές σας, καθιστώντας ευκολότερο να συνδεθείτε, οπουδήποτε και αν βρίσκεστε. Ορισμένοι μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τυχαίους, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για εσάς, όταν πρέπει να δημιουργήσετε έναν νέο κωδικό πρόσβασης (ή να αλλάξετε έναν υπάρχοντα κωδικό πρόσβασης).

Γιατί θα ήθελα έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης;

Η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να κλέψει έναν από τους κωδικούς πρόσβασής σας και στη συνέχεια να τον χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν γρήγορα να εισέλθουν σε πολλούς από τους λογαριασμούς σας παρά μόνο να γνωρίζουν έναν κωδικό πρόσβασης.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μοναδικό, δύσκολο να υποθέσουμε κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο, για να αποτρέψουμε την εμφάνιση ενός τέτοιου σεναρίου. Ωστόσο, το NCSC αναγνωρίζει ότι αυτό πρακτικά αδύνατο να γίνει χωρίς βοήθεια. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης παρέχουν αυτή τη βοήθεια. Έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη χρήση και τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης ευκολότερη και ασφαλέστερη. Πολλοί μπορούν επίσης να εισάγουν αυτόματα τον κατάλληλο κωδικό πρόσβασης σε ιστότοπους και εφαρμογές για λογαριασμό σας, οπότε δεν χρειάζεται καν να τις πληκτρολογείτε κάθε φορά που συνδέεστε.

Ποιοι τύποι διαχειριστών κωδικών πρόσβασης είναι διαθέσιμοι;

Μπορεί να χρησιμοποιείτε ήδη έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης χωρίς να το γνωρίζετε. Πολλοί ενσωματώνονται στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο (όπως το Google Chrome, το Microsoft Edge ή το Firefox) ή αποτελούν μέρος του λειτουργικού συστήματος του smartphone ή του tablet σας. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει όταν συνδέεστε σε ένα λογαριασμό, εμφανίζεται ένα πλαίσιο που σας ρωτά εάν θέλετε το πρόγραμμα περιήγησης (ή συσκευή) να θυμάται τον κωδικό πρόσβασής σας. Εάν δεν μοιράζεστε τη συσκευή με οποιονδήποτε άλλο, τότε είναι ασφαλές να σημειώσετε το πλαίσιο. Αν δεν προσφέρει την αποθήκευση του κωδικού πρόσβασής σας, ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή στις ρυθμίσεις της συσκευής σας.

Οι αυτόνομες εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης είναι επίσης διαθέσιμες για λήψη, πολλές από τις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν σε διαφορετικούς τύπους συσκευών και με επιπλέον λειτουργίες όπως η δυνατότητα δημιουργίας καλών κωδικών πρόσβασης για εσάς. Αξίζει να βρείτε online κριτικές για τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που σκέφτεστε και να αποφασίσετε για τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε (και την υποστήριξη που παρέχει ο πωλητής) προτού επιλέξετε ένα κατάλληλο για εσάς.

Πώς προστατεύω τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης;

Είτε χρησιμοποιείτε έναν αυτόνομο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης είτε έναν ενσωματωμένο κωδικό πρόσβασης, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τον λογαριασμό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης ασφαλή, διότι σε περίπτωση που κάποιος εγκληματίας έχει πρόσβαση σε αυτό, θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας και στους συνδεδεμένους λογαριασμούς. Πρέπει επίσης να λάβετε μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε πάντα να εισέλθετε στον εαυτό σας, έτσι ώστε να μην χάσετε την πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας.

Το NCSC συνιστά θερμά να:

  • Ορίστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στο λογαριασμό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Εάν έχετε την επιλογή, ρυθμίστε περισσότερους από έναν τύπους δεύτερου παράγοντα, ώστε να έχετε ένα πλάνο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να μπείτε στο λογαριασμό διαχειριστή κωδικού πρόσβασης.
  • Εγκαταστήστε ενημερώσεις για την εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης μόλις σας ζητηθεί να ενημερώσετε. Εάν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησής σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση και ενημερώνεστε συνεχώς.
  • Επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τρεις τυχαίες λέξεις). Δεν μπορείτε να το αποθηκεύσετε στον ίδιο τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, οπότε ίσως χρειαστεί να το γράψετε και να το αποθηκεύσετε κάπου ασφαλές - μακριά από τη συσκευή σας - ώστε να μην το ξεχάσετε.

Λάβετε υπόψη ότι εάν χρησιμοποιείτε έναν ενσωματωμένο διαχειριστή κωδικών μέσω του προγράμματος περιήγησης ή της συσκευής σας, ενδέχεται να προστατεύονται από έναν από τους υπάρχοντες λογαριασμούς σας. Για παράδειγμα, οι κωδικοί πρόσβασης που αποθηκεύονται στο Keychain της Apple προστατεύονται από το AppleID και οι κωδικοί πρόσβασης που αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google θα προστατεύονται από το λογαριασμό σας Google (ή Gmail), αν έχετε συνδεθεί. Πάλι, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ισχυρό κωδικό πρόσβασης αυτών των λογαριασμών.