Κίνδυνοι από την αγορά φαρμάκων στο Διαδίκτυο

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να κατανοήσουν και να βρουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα υγείας τους, αναπόφευκτα αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που το χρησιμοποιούν για να προμηθευτούν την “ανάλογη” φαρμακευτική αγωγή. Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αδειούχα διαδικτυακά φαρμακεία στην Κύπρο, εντούτοις, πολλοί συμπολίτες μας καταφεύγουν σε διαδικτυακά φαρμακεία του εξωτερικού.

Όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες συναλλαγές μέσω διαδικτύου, έτσι και σε αυτή τη περίπτωση, η προμήθεια φαρμάκων από το Internet εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των ασθενών.  

Φάρμακα όπως, το Viagra για τη στυτική δυσλειτουργία και το Lipitor για τη μείωση της χοληστερόλης (Atorvastatin), είναι διαθέσιμα σε χαμηλότερη τιμή στο διαδίκτυο και χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή από ένα μη εγκεκριμένο φαρμακείο, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας, αφού, τέτοια σκευάσματα πιθανόν να είναι ψευδεπίγραφα ή απαγορευμένα προϊόντα. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν τέτοια σκευάσματα να περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες ή να υπολείπονται βασικά συστατικά που απαιτούνται για την θεραπεία. 

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο, οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό την επίβλεψη ενός ιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας. Η καθοδήγησή τους σχετικά με το εάν ένα φάρμακο είναι κατάλληλο για εσάς, τη δοσολογία, τις πιθανές δυσάρεστες παρενέργειες και τυχόν επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα είναι ζωτικής σημασίας.