Mobile Malware

Οι φορητές συσκευές έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τους προσωπικούς υπολογιστές, τόσο στο σπίτι, όσο και στον εργασιακό χώρο. Τα smartphones και τα tablets μας είναι στην πραγματικότητα «μικρογραφίες» H/Y και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προστατεύονται εξίσου αποτελεσματικά. Οι απειλές για τις συγκεκριμένες συσκευές είναι ίδιες με αυτές των σταθερών υπολογιστών και των laptops – ή ίσως και σοβαρότερες.

Βασιζόμαστε στα smartphones και τα tablets μας για ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της καθημερινότητάς μας. Μέσω αυτών επικοινωνούμε και αναπτύσσουμε κοινωνικές επαφές ή εργαζόμαστε. Ακόμα, αποθηκεύουμε σε αυτά αρχεία (π.χ. εικόνες) και επαφές, προσωπικές και επαγγελματικές πληροφορίες. Τέλος, χρησιμοποιούμε τις συσκευές αυτές για να «σερφάρουμε» στο Διαδίκτυο, να κάνουμε αγορές online και να πραγματοποιήσουμε τραπεζικές συναλλαγές.

Τι είναι το mobile malware;

Ο όρος «mobile malware» αναφέρεται σε κακόβουλο λογισμικό που είναι σχεδιασμένο για να προσβάλλει φορητές συσκευές (π.χ. smartphones & tablets).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο πληθυσμός της Γης θα αγγίξει το 2020 τα 7,8 δισεκατομμύρια. Μέχρι τότε, εκτιμάται επίσης ότι, θα βρίσκονται σε λειτουργία και διασυνδεδεμένες 11,6 δισεκατομμύρια φορητές συσκευές – κατά μέσο όρο τουλάχιστον μια συσκευή για τον καθένα από εμάς. Αφού, λοιπόν, αυξάνεται σημαντικά η εξάρτησή μας από τις φορητές συσκευές, οι κυβερνοεγκληματίες τις θεωρούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσουν – προφανώς χωρίς εξουσιοδότηση – πρόσβαση στα δεδομένα μας και τα χρήματά μας, ή απλά για να μας βλάψουν. Έχοντας αυτό κατά νου, αναπτύσσουν μια σειρά από νέα «ψηφιακά όπλα», ειδικά σχεδιασμένα για να λειτουργούν στις φορητές συσκευές.

Από τι κινδυνεύουμε;

Είναι πιθανό…

 • να χάσουμε προσωπικές πληροφορίες
 • να «κλαπεί» η ψηφιακή μας ταυτότητα
 • να διαρρεύσουν επαγγελματικά μας δεδομένα
 • να χάσουμε χρήματα
 • αν η συσκευή μας σταματήσει να λειτουργεί, να χάσουμε όλα τα αποθηκευμένα σε αυτή δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών φωτογραφιών, επαφών και emails.

Από τον κίνδυνο μόλυνσης δεν εξαιρείται κανένα λειτουργικό σύστημα.

Ποιες είναι οι κυριότερες απειλές;

Ως χρήστες φορητών συσκευών, πρέπει να μάθετε πώς να προστατευθείτε από τις διάφορες απειλές. Ακολουθούν οι σοβαρότερες απειλές. Κάντε κλικ σε αυτές για να διαβάσετε περισσότερα:

Εφαρμογές
Κακόβουλο λογισμικό mobile banking
Mobile ransomware
Απειλές σε περιβάλλον ιστού
Μη ασφαλείς συνδέσεις Wi-Fi

Πώς να προστατευθείτε;

Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές

 • Πριν κατεβάσετε μια εφαρμογή, βρείτε πληροφορίες γι’ αυτή και τους δημιουργούς της. Ελέγξτε τις κριτικές και τις βαθμολογίες άλλων χρηστών, εφόσον είναι διαθέσιμες.
 • Προσοχή στους συνδέσμους που λαμβάνετε μέσω email ή SMS, που μπορεί να σας παραπλανήσουν ώστε να εγκαταστήσετε εφαρμογές από τρίτες ή μη έμπιστες πηγές.
 • Διαβάστε με προσοχή τις άδειες πρόσβασης που ζητά η εφαρμογή, πριν την κατεβάσεις.

Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή επισυναπτόμενα αρχεία που εμπεριέχονται σε μη ζητηθέντα (spam) emails ή μηνύματα SMS

 • Διαγράψτε τα αμέσως μόλις τα λάβετε.
 • Ελέγξτε προσεκτικά τυχόν συντετμημένα URLs και QR codes. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ιστοτόπους με βλαβερό περιεχόμενο ή σε απευθείας εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας.

Πραγματοποιήστε έξοδο από ιστοτόπους μετά την ολοκλήρωση μιας πληρωμής

 • Ποτέ μην αποθηκεύετε ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης στον περιηγητή ή στις εφαρμογές της φορητής σας συσκευής. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγή σας, κάντε log out από το λογαριασμό σας αντί να κλείσετε απλά τον περιηγητή.
 • Αποφύγετε την είσοδο στους online τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τις διαδικτυακές αγορές μέσω δημόσιων Wi-Fi δικτύων.
 • Δώστε μεγάλη προσοχή στο URL του ιστοτόπου — Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση URL του ιστοτόπου είναι η σωστή, πριν κάνετε log in ή αποστείλετε ευαίσθητα δεδομένα σε αυτόν. Θα ήταν προτιμότερο να εγκαταστήσετε στη συσκευή σας την επίσημη εφαρμογή της τράπεζάς σας για να είστε σίγουροι ότι συνδέεστε πάντα στον σωστό ιστότοπο.

Ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές

 • Αμέσως όταν λαμβάνετε ειδοποίηση ότι αυτές είναι διαθέσιμες, εγκαταστήστε τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος της φορητής συσκευής σας.

Απενεργοποιήστε το Wi-Fi, τις υπηρεσίες τοποθεσίας και το Bluetooth όταν δεν τα χρησιμοποιείτε

 • Οι κυβερνοεγκληματίες θα μπορούσαν να προσπελάσουν τα δεδομένα σας όταν η σύνδεση που χρησιμοποιείτε δεν είναι ασφαλής.
 • Μην επιτρέπετε στις εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν την τοποθεσία σας, παρά μόνο αν είναι αναγκαίο.
 • Βεβαιωθείτε ότι το Bluetooth είναι απενεργοποιημένο και όχι απλά αόρατο.

Μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες

 • Μην απαντάτε στέλνοντας προσωπικές πληροφορίες σε μηνύματα SMS ή emails που ισχυρίζονται πως είναι από την τράπεζά σας ή κάποιο άλλο οργανισμό.
 • Ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας για τυχόν υπερβολικές χρεώσεις.

Jailbreak: ξανασκεφτείτε το!

 • Το jailbreak της συσκευής εξασθενεί την ασφάλειά της, δημιουργώντας κενά ασφάλειας που ενδεχομένως δεν είναι άμεσα εμφανή.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας

 • Ελέγξτε τις διαθέσιμες επιλογές, με βάση το λειτουργικό σας σύστημα. Με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων του smartphone ή του tablet σας, μπορείτε εύκολα να ανακτήσετε προσωπικά δεδομένα αν η συσκευή χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί.

Εγκαταστήστε λογισμικό ασφάλειας για φορητές συσκευές

 • Αν υπάρχει διαθέσιμο, χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφάλειας για φορητές συσκευές, το οποίο ανιχνεύει και σας προστατεύει από malware, spyware και κακόβουλες εφαρμογές, αλλά και αντικλεπτικές λύσεις και λύσεις προστασίας της ιδιωτικότητας.