Υπό κράτηση Ρώσος στη Λεμεσό για ρητορική μίσους κατά Ρώσων

Στο κελί για τέσσερις ημέρες βρίσκεται Ρώσος κάτοικος Λεμεσού έπειτα από καταγγελίες ομοεθνών του για ρητορική μίσους κατά άλλων Ρώσων. Ο ύποπτος συνελήφθη χθες βράδυ από τον Κλάδο Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος σχετικά με αδικήματα που σχετίζονται με τον νόμο περί καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθώς και της υποκίνησης βίας.

Συγκεκριμένα ο ύποπτος διατηρούσε σελίδα στο Facebook ενάντια στους Ρώσους της Κύπρου, εκφράζοντας απόψεις υπέρ της Ουκρανίας. Μεταξύ των αναρτήσεών του υπήρχαν και ορισμένες στις οποίες δημοσίευε στοιχεία και αναφορές κατά πολιτών που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας την προηγούμενη εβδομάδα στη Λεμεσό. Μάλιστα, δημοσίευε τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, ζητώντας από τους ακόλουθούς του πληροφορίες για το ποιοι είναι, που μένουν και που δουλεύουν. Να σημειωθεί ότι η σελίδα προϋπήρχε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με παρόμοιο περιεχόμενο κατά Ρώσων που διαμένουν στη Κύπρο.

Ο ύποπτος στις αναρτήσεις του τασσόταν κατά των Ρώσων που βρίσκονται στην Κύπρο ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανάρτησε στα ρωσικά μηνύματα όπως «φασίστες του Πούτιν» και «Ναζί του Πούτιν».

Η αστυνομία αιτήθηκε την κράτησή του για περίοδο πέντε ημερών, όμως οι συνήγοροι υπεράσπισης του υπόπτου Κ. Καλυφόμματος και Χρ. Χατζηελευθερίου έφεραν ένσταση. Τελικώς, εγκρίθηκε κράτηση για περίοδο τεσσάρων ημερών.

Γιαννης Παζουρος
https://politis.com.cy/politis-news/ypo-kratisi-rosos-sti-lemeso-gia-ritoriki-misoys-kata-roson/