Πώς εγκληματίες επωφελούνται από την πανδημία COVID-19

Κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας εξάπλωσης των κοροναϊού με τη θέσπιση διαφόρων μέτρων για την υποστήριξη των συστημάτων της δημόσιας υγείας, την προστασία της οικονομίας και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ορισμένα από τα μέτρα αυτά έχουν σημαντική επίπτωση επί της σοβαρής και οργανωμένης τοπίο εγκλήματος. Οι εγκληματίες γρήγορα αδράξαν τις ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν την κρίση με την προσαρμογή των τρόπων λειτουργίας τους ή τη συμμετοχή σε νέες εγκληματικές δραστηριότητες. Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή ζήτηση για ορισμένα προϊόντα, προστατευτικό εξοπλισμό και τα φαρμακευτικά προϊόντα
  • Μειωμένη κινητικότητα και η ροή των ανθρώπων χρήστες και στην ΕΕ
  • Οι πολίτες παραμένουν στο σπίτι και όλο και περισσότερο την τηλεργασία, που θα στηρίζονται σε ψηφιακές λύσεις
  • Περιορισμοί στη δημόσια ζωή θα κάνει κάποιες εγκληματικές δραστηριότητες λιγότερο ορατές και να τους εκτοπίσουν στο σπίτι ή σε απευθείας σύνδεση ρυθμίσεις
  • Αυξημένο άγχος και ο φόβος ότι μπορεί να δημιουργήσει ευπάθεια στην εκμετάλλευση
  • Μειωμένη παροχή ορισμένων παράνομων εμπορευμάτων στην ΕΕ

Με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και in-house εμπειρία, η Europol δημοσίευσε σήμερα μια περιστασιακή έκθεση όπου αναλύει τις τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες εμπίπτουν σε τέσσερις κύριους τομείς εγκληματικότητας:

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των οργανώσεων και των ατόμων είναι σημαντικός και αναμένεται να αυξηθεί. Οι εγκληματίες έχουν χρησιμοποιήσει την κρήση από το COVID-19 για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις τύπου social engineering με θέμα γύρω από την πανδημία για τη διανομή διαφόρων πακέτων κακόβουλου λογισμικού. 

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι επίσης πιθανό να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την αύξηση του αριθμού των επιχειρίσεων οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την δυνατότητα απομακρισμένης σύνδεσης με τα συστήματα των οργανισμών τους για απομακρισμένη εργασία (εργασία από το σπίτι).

Παράδειγμα: Η Τσεχική Δημοκρατία ανέφερε κυβερνοεπίθεση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Brno, που ανάγκασε το νοσοκομείο για να κλείσει όλο το δίκτυο πληροφορικής του, να αναβάλει επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και την εκ νέου μεταφορά των ασθενών με οξύα προβλήματα σε κάποιο άλλο κοντινό νοσοκομείο.

ΑΠΑΤΗ

Οι απατεώνες προσάρμοσαν γρήγορα τα γνωστά συστήματα απάτης για να επωφεληθούν από τις αγωνίες και τους φόβους των θυμάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτά περιλαμβάνουν διάφορους τύπους διασκευή απόδοση των συστημάτων τηλεφωνικών απάτη, απάτες προσφοράς και απάτες απολύμανσης. Επίσης, αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός νέων ή προσαρμοσμένων συστημάτων απάτης να προκύψει τις επόμενες εβδομάδες με τους απατεώνες θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσει περαιτέρω τις ανησυχίες των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. 

Παράδειγμα: Μια έρευνα που υποστηρίζεται από την Europol επικεντρώνεται στη μεταφορά € 6,6 εκατ από εταιρεία σε εταιρεία στη Σιγκαπούρη για να τζελ την αγορά αλκοόλ και FFP3 / 2 μάσκες. Τα προϊόντα δεν ελήφθησαν.

ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η πώληση πλαστών πιστοποιητικών υγείας και υγιεινής των προϊόντων, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας και πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το ξέσπασμα της κρίσης. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι παραχαράκτες θα εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις στην προμήθεια ορισμένων αγαθών και θα επιχειρήσουν να προμηθεύσουν την αγορά με πλαστές εναλλακτικές λύσεις τόσο μέσω του διαδικτύου, όσο μέσω του παραδοσιακού εμπορίου.

Παράδειγμα: Από 3 έως 10 Μάρ 2020, πάνω από 34 000 πλαστές χειρουργικές μάσκες κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο ως μέρος της Επιχείρησης ΠΑΝΓΑΙΑ, που υποστηρίχθηκε από την Europol. 

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Διάφοροι τύποι συστημάτων που περιλαμβάνουν κλοπές έχουν προσαρμοστεί από εγκληματίες για να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει τις γνωστές απάτες που αφορούν την πλαστοπροσωπία των εκπροσώπων των δημόσιων αρχών. Οι εμπορικοί χώροι και οι ιατρικές εγκαταστάσεις αναμένεται να αποτελέσουν περισσότερο το επίκεντρο  τέτοιων οργανωμένων διαρρήξεων.

Παρά τη θέσπιση περαιτέρω μέτρων καραντίνας σε όλη την Ευρώπη, η απειλή του εγκλήματος παραμένει δυναμική και νέες ή προσαρμοσμένες μορφές εγκληματικών δραστηριοτήτων θα συνεχίσουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κρίσης και τα επακόλουθά της.

Παράδειγμα: Τα κράτη μέλη της ΕΕ Πολλαπλές έχουν αναφερθεί σε παρόμοιο modus operandi για κλοπή. Οι δράστες απόκτησαν πρόσβαση σε ιδιωτικές κατοικίες με προσποιούμενοι  ιατρικό προσωπικό που παρέχει πληροφορίες για το υλικό ή την υγιεινή των προϊόντων ή τη διεξαγωγή «τεστ Corona». 

Εκτελεστική διευθυντής Europol, Catherine De Bolle , δήλωσε: Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν δεσμευτεί για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης και την παροχή βοήθειας στα θύματα, υπάρχουν και εγκληματίες οι οποίοι έσπευσαν να αδράξουν τις ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν την κρίση. Αυτό είναι απαράδεκτο: όπως εγκληματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης για τη δημόσια υγεία είναι ιδιαίτερα απειλητική και μπορεί να μεταφέρει πραγματικοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή. Γι 'αυτό είναι σχετικό περισσότερο από ποτέ να ενισχυθεί η καταπολέμηση του εγκλήματος. Europol και οι συνεργάτες της επιβολής του νόμου συνεργάζονται στενά για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια όλων των πολιτών

Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ylva Johansson: Χαιρετίζω αυτήν τη νέα έκθεση της Europol σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της COVID-19 για την ποινική τοπίο στην ΕΕ. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν εντείνει τις προσπάθειές της για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς: Οι εθνικές αρχές και οργανισμούς της ΕΕ, όπως η Europol και η ENISA παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση μαζί. Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιβολή του νόμου υποστήριξη στο πρόσωπο της νέας αυτής απειλής

https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/how-criminals-profit-covid-19-pandemic