ΠΡΟΣΟΧΗ - Έξαρση υποκλοπής λογαριασμών ΜΚΔ (Ιδιαίτερα Viber)

Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες, ότι παρατηρείται έξαρση του φαινομένου υποκλοπής λογαριασμών σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Viber.

Συγκεκριμένα, διάφοροι χρήστες λαμβάνουν μήνυμα από γνωστό τους πρόσωπο στο Viber, που τους ενημερώνει ότι θα λάβουν ένα κωδικό εκ μέρους του και ακολούθως να τον αποκαλύψουν στο πρόσωπο αυτό.

Στην ουσία ο κωδικός αυτός αφορά τον λογαριασμό του ίδιου του παραλήπτη και όχι του αποστολέα του μηνύματος ο οποίος χρησιμοποιεί ήδη παραβιασμένο λογαριασμό άλλου ανυποψίαστου θύματος.

Με τη μέθοδο αυτή κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παραλήπτη με αποτέλεσμα να παραβιάζεται και ο δικός του λογαριασμός.

Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ αποκαλύπτει κωδικούς που λαμβάνει σε οποιοδήποτε πρόσωπο.

Επίσης, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς (email, Facebook, Viber κλπ), θα πρέπει:

  • να ενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις ασφαλείας τον έλεγχο ταυτότητας δυο παραγόντων,
  • να προβείτε σε έλεγχο των συσκευών απο τις οποίες είστε συνδεδεμένος στους λογαριασμούς σας,
  • να ελέγξετε τα προσωπικά στοιχεία (email και αριθμό τηλεφώνου) που έχετε καταχωρήσει στο Facebook και Instagram και σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο απο αυτά να το διαγράψετε και επίσης
  • να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης σε τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας σύμβολα, αριθμούς και γράμματα. Σε κάθε λογαριασμό χρησιμοποιείστε ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης.

Μπορείτε να δείτε σχετικές ανακοινώσεις επί του θέματος, καθώς και πληροφορίες για την αναβάθμιση των ρυθμίσεων ασφαλείας των λογαριασμών σας στην ενότητα Συμβουλές της ιστοσελίδα μας.