Προσοχή! Απόσπαση στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών μέσω απατηλών τηλεφωνικών κλήσεων

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει στο κοινό η Αστυνομία, για προστασία από απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, που αποσκοπούν στην απόσπαση στοιχείων προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Αστυνομία από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, αριθμός πολιτών έχει δεχθεί κακόβουλες τηλεφωνικές κλήσεις από ύποπτα πρόσωπα, που ζητούν από τους πολίτες να τους αναφέρουν τα στοιχεία των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών τους. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δράστες της απάτης αναφέρουν στους πολίτες ότι θα δεσμευτούν τα χρήματα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται ψευδώς ότι οι κακόβουλες τηλεφωνικές κλήσεις γίνονται από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, αφού στις οθόνες των τηλεφώνων των πολιτών που δέχονται τις κλήσεις, αναγράφεται το όνομα «Central Bank». Σε άλλες περιπτώσεις φαίνονται οι τηλεφωνικοί αριθμοί των δραστών της απάτης, οι οποίοι φαίνεται να τηλεφωνούν από χώρες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν περιστατικά κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων από τηλεφωνικούς αριθμούς της Κύπρου ή τηλεφωνικούς αριθμούς με διαφορετικά στοιχεία.

Για την αναφερόμενη απάτη δόθηκαν οδηγίες από την Ηγεσία της Αστυνομίας για άμεση διερεύνηση.

Πιο κάτω η σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου:

«Ενημερώνουμε το κοινό ότι οποιεσδήποτε τηλεφωνικές κλήσεις λαμβάνει με το όνομα Central Bank Of Cyprus μέσω των οποίων του ζητούν να δώσει στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών διαφορετικά δεν θα μπορούν να διενεργούν συναλλαγές, αυτές δεν εκπροσωπούν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και αφορούν ψευδείς παραστάσεις.

Καλούμε το κοινό, για σκοπούς πρόληψης, να επικοινωνεί με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να εξακριβώνει την αυθεντικότητα οποιωνδήποτε σχετικών πληροφοριών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων και κατ’ επέκταση των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει ενημερώσει την Αστυνομία Κύπρου, η οποία διερευνά την υπόθεση».