Προσοχή! Απάτη που παρουσιάζει ψευδώς την Αστυνομία Κύπρου ως αποστολέα

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ψευδώς παρουσιάζουν την Αστυνομία Κύπρου ως αποστολέα

Η Αστυνομία εφιστά εκ νέου την προσοχή του κοινού, σχετικά με μορφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), που ψευδώς παριστάνουν ότι έχουν αποσταλεί από την Αστυνομία Κύπρου. Ως μέτρο ασφαλείας και αντιμετώπισης της διαδικτυακής απάτης, η Αστυνομία συστήνει όπως οι λήπτες των μηνυμάτων ρυθμίζουν τον λογαριασμό e-mail τους, ώστε τα μηνύματα απάτης να μεταφέρονται στα ανεπιθύμητα μηνύματα, μειώνοντας έτσι τη δυνατότητα αποστολής και διάδοσης των μηνυμάτων.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα αποστέλλονται από πλαστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις και περιλαμβάνουν επιστολή που φέρει λογότυπα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Αστυνομίας Κύπρου. Η επιστολή είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα και σε αυτήν αναφέρεται ως αποστολέας το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος, του Αρχηγείου Αστυνομίας, ενώ παρουσιάζεται και ως υπογεγραμμένη από Αξιωματικό της Αστυνομίας.

Στην ψευδή επιστολή αναφέρεται ότι, οι παραλήπτες είναι εμπλεκόμενοι και κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως αδικήματα διαδικτύου και παιδικής διαδικτυακής πορνογραφίας. Μέσω της ψευδής επιστολής καλούνται οι παραλήπτες όπως απαντήσουν για να αναφέρουν τη δική τους εκδοχή.

Η Αστυνομία ενημερώνει το κοινό ότι, η επιστολή αυτή είναι πλαστή και σε καμία περίπτωση τέτοιας μορφής μηνύματα αποστέλλονται από την Αστυνομία Κύπρου προς πολίτες ή και οργανισμούς. Τα μηνύματα αυτά συνιστούν προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών, με τους δράστες να αποσκοπούν σε χρηματικό κέρδος. Το κοινό καλείται όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην ανταποκρίνεται σε περίπτωση λήψης τέτοιων μηνυμάτων.

Συστήνεται όπως σε περίπτωση λήψης τέτοιων μηνυμάτων, οι πολίτες αποφεύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία ή συναλλαγή μέσω των κακόβουλων αυτών μηνυμάτων και των ύποπτων διευθύνσεων και ηλεκτρονικών συνδέσμων – links – που αναφέρονται σε αυτά. Συστήνεται επίσης όπως, αφού ανοίξουν τα μηνύματα, επιλέγουν μέσω των ρυθμίσεων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, την επιλογή «Αναφορά ως ανεπιθύμητου μηνύματος», ώστε να αναγνωρίζεται αυτόματα από τον λογαριασμό τους, ως ανεπιθύμητη η λήψη μηνυμάτων από τον λογαριασμό e-mail των δραστών της απάτης.