Προσοχή! Απάτη με ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω Instagram

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκε έξαρση του φαινομένου της απάτης μέσω μηνυμάτων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram. Ο Κλάδος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή του κοινού, αφού κάποιοι επιτήδειοι ζητούν δήθεν βοήθεια από άλλους χρήστες και τους αποστέλλουν ένα σύνδεσμο (link), ζητώντας τους, είτε να πατήσουν πάνω στον εν λόγω σύνδεσμο, είτε να τους τον στείλουν πίσω.

Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό με αποτέλεσμα οι χρήστες να χάνουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και να μην μπορούν να τους επαναφέρουν.

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό που δέχεται τέτοιου είδους μηνύματα και γενικά παροτρύνει το κοινό να μην προβαίνει στην εκτέλεση ή άνοιγμα αρχείων μέσω μηνυμάτων σε οποιαδήποτε πλατφόρμα ή μήνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά όταν αυτό δεν προέρχεται από άτομο της εμπιστοσύνης τους.

Το κοινό μπορεί επίσης να επικοινωνεί με την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικώς στο τηλ. 22808200 ή μέσω της ιστοσελίδας cyberalert.cy.