Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης διερευνά η Αστυνομία

Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία που υποβλήθηκε χθες από διευθυντή εταιρείας στη Λεμεσό. 

Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, πριν από τρεις μήνες περίπου, η εταιρεία του παρήγγειλε εμπορεύματα από προμηθεύτρια της εταιρία, που βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού. Λίγες μέρες αργότερα, τα εμπορεύματα έφθασαν στην Κύπρο και παραλήφθηκαν από την εταιρεία του παραπονούμενου, ενώ η αποπληρωμή θα γινόταν σε μεταγενέστερο στάδιο, ως ήταν η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών. 

Όπως ανέφερε ο παραπονούμενος, χθες η εταιρεία του έλαβε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από διεύθυνση η οποία ομοίαζε με αυτή της προμηθεύτριας εταιρείας, με το οποίο ζητείτο η άμεση εξόφληση του τιμολογίου, σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. 

Ο παραπονούμενος προχώρησε στην εξόφληση του τιμολογίου, ωστόσο όταν ενημέρωσε την προμηθεύτρια εταιρεία για την καταβολή των χρημάτων, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν έλαβε κανένα ποσό και πως η εταιρεία του παραπονούμενου έπεσε θύμα απάτης. 

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού.

Το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής απάτης, η επονομαζόμενη Απάτη μέσω Τιμολογίων, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και αφορά κυρίως επιχειρήσεις, που συναλλάσσονται με άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού. Η προσέγγιση της επιχείρησης, πέραν του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να γίνει και με άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως μέσω τηλεφώνου ή με επιστολή κτλ.

Για να προστατευτείτε από αυτή τη μορφή απάτης, ενημερώστε το προσωπικό σας για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και εφαρμόστε διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνετε.

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε πληρωμή τιμολογίων, μιλήστε με τον προμηθευτή σας τηλεφωνικά, χωρίς να κάνετε χρήση των στοιχείων επικοινωνίας που αναγράφονται στο ύποπτο μήνυμα και επιβεβαιώστε ότι αυτό προέρχεται από τους πραγματικούς προμηθευτές της επιχείρησης.

Αν εντοπίσετε οποιαδήποτε ύποπτη απόπειρα απάτης, καταγγείλτε το άμεσα στην Αστυνομία, ακόμα και αν δεν έχετε προβεί στην πληρωμή.

Περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη συγκεκριμένη μορφή απάτης, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.