Νέα διαδικτυακή απάτη μέσω ιστοσελίδων τύπου marketplace

Το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία έγινε δέκτης αρκετών καταγγελιών από πολίτες σχετικά με διαδικτυακή απάτη σχετική με πώληση προϊόντων μέσω ιστοσελίδες διαδικτυακών αγορών τύπου marketplace. Πρόκειται ουσιαστικά για ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου στις οποίες οι πολίτες προτίθενται να πωλήσουν τα προϊόντα τους.

Συγκεκριμένα, οι παραπονούμενοι πωλητές, ανέφεραν ότι μετά την ανάρτηση της αγγελίας πώλησης των προϊόντων τους στις διάφορες ιστοσελίδες, επιτήδειοι με πρόθεση να τους ξεγελάσουν επέδειξαν ενδιαφέρον και προβαίνουν στη δήθεν αγορά των αγαθών αποστέλλοντας εικονική απόδειξη εμβάσματος χρηματικού ποσού σε λογαριασμό IBAN του πωλητή.

Στις πλείστες περιπτώσεις, οι υποτιθέμενοι αγοραστές, “καταθέτουν” ποσό μεγαλύτερο από το τίμημα του προϊόντος και στη συνέχεια ζητούν επιστροφή της διαφοράς πίσω στον αγοραστή. Με αυτό τον τρόπο, ξεγελούν τους πωλητές και προβαίνουν στην επιστροφή χρημάτων, μίας εικονικής αγοράς για την οποία στην πραγματικότητα ουδέποτε έγινε έμβασμα του ποσού, εξασφαλίζοντας έτσι χρήματα με ψευδείς παραστάσεις.

Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους περιπτώσεις (κυρίως από ενδιαφερόμενους αγοραστές από το εξωτερικό) και να μην προβαίνει σε οποιαδήποτε πληρωμή ποσού. Είναι προτιμότερο να έχουν όσο το δυνατό επαφή με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή και αν έχει γίνει πράγματι  πληρωμή, να αναμένουν ώστε το ποσό να ξεκαθαρίσει.

Το κοινό μπορεί να συμβουλεύεται την Αστυνομία για τέτοιου είδους απάτες μέσω των επίσημων σελίδων της Αστυνομίας www.police.gov.cy και του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.cy και για υποβολή παραπόνων να επισκέπτεται τα κατά Επαρχία Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ).