H INTERPOL προειδοποιεί για τον κίνδυνο οικονομικών απατών λόγω κορωνοϊού

Η INTERPOL ενθαρρύνει το κοινό να επιδείξει προσοχή όταν αγοράζει ιατρικά εφόδια online κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, καθώς οι εγκληματίες αξιοποιούν την κατάσταση για να εκτελέσουν μια σειρά οικονομικών απατών. Με χειρουργικές μάσκες και άλλες ιατρικές προμήθειες σε υψηλή ζήτηση που είναι δύσκολο να βρεθούν στα καταστήματα λιανικής ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, ψεύτικα καταστήματα, ιστοχώροι, λογαριασμοί κοινωνικών μέσων και ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ισχυρίζονται ότι πωλούν αυτά τα αντικείμενα, έχουν αναπτυχθεί ραγδαία. Αλλά αντί να λάβουν τις μάσκες και τις προμήθειες, τα ανυποψίαστα θύματα είδαν τα χρήματά τους να εξαφανίζονται στα χέρια των εμπλεκομένων εγκληματιών. Πρόκειται για έναν από τους διάφορους τύπους συστημάτων οικονομικής απάτης που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας, τα οποία έχουν αναφερθεί στην INTERPOL από τις αρχές των κρατών μελών της.

Συστήματα απάτης COVID-19

Οι απάτες που συνδέονται με τον ιό περιλαμβάνουν:

  • Τηλεφωνική απάτη – οι εγκληματίες καλούν θύματα και προσποιούνται ότι είναι κλινικοί ή νοσοκομειακοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ένας συγγενής του θύματος έχει αρρωστήσει με τον ιό και ζητούν πληρωμές για ιατρική περίθαλψη.
  • Phishing – μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, με σκοπό να εξαπατήσουν τα θύματα να παρέχουν προσωπικά διαπιστευτήρια ή λεπτομέρειες πληρωμής ή να ανοίξουν ένα συνημμένο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό. Σε πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες μιμούνται νόμιμες εταιρείες, χρησιμοποιώντας παρόμοιες ονομασίες, ιστότοπους και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

«Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τον φόβο και την αβεβαιότητα που δημιουργεί το COVID-19 στους αθώους πολίτες που προσπαθούν να προστατεύσουν την δική τους υγεία αλλά και  των αγαπημένων τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL.

«Όποιος σκέφτεται να αγοράσει ιατρικές προμήθειες θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η εταιρία είναι στην πραγματικότητα μια νόμιμη, αξιόπιστη εταιρεία, καθώς διαφορετικά τα χρήματά σας θα κλαπούν από αδίστακτους εγκληματίες», κατέληξε ο επικεφαλής της INTERPOL.

Μπλοκάρισμα και ανάκτηση δόλιων πληρωμών

Οι ζημίες που αναφέρθηκαν στην INTERPOL ανέρχονται σε εκατό χιλιάδες δολάρια σε μία μόνο περίπτωση, και τα εγκλήματα αυτά διασχίζουν τα διεθνή σύνορα.

Η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων της INTERPOL λαμβάνει πληροφορίες από τις χώρες μέλη σε σχεδόν καθημερινή βάση σχετικά με περιπτώσεις απάτης και αιτήματα παροχής βοήθειας για την παύση δόλιων πληρωμών. Τα στοχευόμενα θύματα εντοπίστηκαν κατά κύριο λόγο στην Ασία, αλλά οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν τραπεζικούς λογαριασμούς που βρίσκονται σε άλλες περιοχές, όπως η Ευρώπη, για να εμφανιστούν ως νόμιμοι λογαριασμοί που συνδέονται με την εταιρεία που πλαστοπροσωπείται.

Σε μια περίπτωση, ένα θύμα στην Ασία πραγματοποίησε πληρωμές σε πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ελέγχονταν εν αγνοία τους από εγκληματίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με τη βοήθεια της INTERPOL, οι εθνικές αρχές μπόρεσαν να μπλοκάρουν μερικές από τις πληρωμές, αλλά άλλες μεταφέρθηκαν γρήγορα από τους εγκληματίες σε δεύτερους- ακόμη και σε τρίτους τραπεζικούς λογαριασμούς- προτού εντοπιστούν και μπλοκαριστούν.

Μέχρι στιγμής, η INTERPOL βοήθησε περίπου 30 περιπτώσεις COVID-19 σχετικές με απάτη που συνδέονταν με την Ασία και την Ευρώπη, οδηγώντας σε κλείδωμα 18 τραπεζικών λογαριασμών και κατάψυξη άνω των 730.000 δολαρίων σε ύποπτες δόλιες συναλλαγές.

Η INTERPOL έχει επίσης εκδώσει μια «Μωβ Ανακοίνωση» προειδοποιώντας την αστυνομία σε όλα τα 194 κράτη μέλη της για αυτό το νέο είδος απάτης.

Προειδοποιήσεις! 

Αν ψάχνετε για να αγοράσετε ιατρικές προμήθειες διαδικτυακά ή να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους που προσφέρουν ιατρική υποστήριξη, να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί για τα σημάδια μιας πιθανής απάτης, με σκοπό να προστατεύσετε τον εαυτό και τα χρήματά σας.

Τι πρέπει να προσέχετε:

  • Επαληθεύστε την εταιρία / άτομο που προσφέρει τα στοιχεία πριν από την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε αγορών. 
  • Να προσέχετε τους ψεύτικους ιστότοπους – οι εγκληματίες συχνά χρησιμοποιούν μια διεύθυνση ιστού που μοιάζει σχεδόν με την νόμιμη διεύθυνση, π.χ. ‘Abc.org’ αντί για ‘abc.com’.
  • Ελέγξτε τα σχόλια μίας διαδικτυακής εταιρείας πριν πραγματοποιήσετε μια αγορά – για παράδειγμα, έχουν υπάρξει καταγγελίες άλλων πελατών που δεν λαμβάνουν τις παραγγελίες τους; 
  • Να είστε επιφυλακτικοί εάν σας ζητηθεί να κάνετε μια πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό που βρίσκεται σε διαφορετική χώρα από εκεί που βρίσκεται η εταιρεία. 
  • Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, προειδοποιήστε αμέσως την τράπεζά σας, ώστε η πληρωμή να σταματήσει. 
  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και να μην ανοίγετε συνημμένα που δεν περίμενατε να λάβετε ή προέρχονται από άγνωστο αποστολέα. 
  • Να είστε επιφυλακτικοί με ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσφέρουν ιατρικό εξοπλισμό ή ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία για ιατρικούς ελέγχους – οι νόμιμες υγειονομικές αρχές κανονικά δεν επικοινωνούν με το ευρύ κοινό κατ ‘αυτόν τον τρόπο.
https://www.interpol.int