Αύξηση των ψεύτικων «θεραπευτικών αγωγών» παγκοσμίως με κυκλοφορία πλαστών φαρμάκων

Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την υψηλή ζήτηση στα προϊόντα υγιεινής που προκάλεσε η επιδημία COVID-19.

Η Europol το τελευταίο διάστημα στήριξε μια παγκόσμια επιχείρηση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων. Συγκεκριμένα, μεταξύ 3 έως τις 10 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε παγκόσμια η επιχείρηση “Pangea”, η οποία συντονίστηκε από την INTERPOL με συμμετοχή 90 χωρών.

Catherine De Bolle, Εκτελεστική Διευθυντής της Europol: "Οι εγκληματίες καταχρώνται τους φόβους γύρω από την πανδημία με την πώληση ηλεκτρονικών φαρμάκων που ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν τον κοροναϊό, όχι μόνο αυτά τα φάρμακα είναι ψεύτικα, αλλά και επικίνδυνα

Η πανδημία άνοιξε μια επιχειρηματική ευκαιρία για τους επίδοξους εγκληματίες. Οι αρχές σε όλο τον κόσμο κατάσχεσαν σχεδόν 34,000 πλαστές χειρουργικές μάσκες, καθιστώντας τους το πιο συχνά πωλημένο ιατρικό προϊόν σε απευθείας σύνδεση. Οι υπεύθυνοι επιβολής του νόμου προσδιόρισαν πάνω από 2,000 συνδέσμους σε προϊόντα που σχετίζονται με το COVID-19.

Τα αποτελέσματα της δράσης αποκαλύπτουν μια ανησυχητική αύξηση των μη εγκεκριμένων αντιιικών φαρμάκων και της ανθελονοσιακής χλωροκίνης. Η βιταμίνη C, γνωστή για τις ιδιότητες ανοσοκαταστολής της, και άλλα συμπληρώματα διατροφής έχουν κατασχεθεί σε όλο τον κόσμο. Τα αναλγητικά και τα αντιβιοτικά αντιπροσώπευαν επίσης ένα σημαντικό μέρος των επιληπτικών κρίσεων.

Τα αποτελέσματα της επιχείρησης σε αριθμούς

  • 121 συλλήψεις
  • € 13 εκατομμύρια κατασχέθηκαν σε ενδεχομένως επικίνδυνα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • 326.000 συσκευασίες επιθεωρήθηκαν.
  • 48.000 συσκευασίες έχουν κατασχεθεί
  • 4.4 εκατομμύρια μονάδες παράνομων φαρμάκων κατασχέθηκαν παγκοσμίως.
  • 37.000 μη εγκεκριμένες και παραποιημένες ιατρικές συσκευές κατασχέθηκαν (κυρίως χειρουργικές μάσκες και αυτο-δοκιμαστικά σετ για παρακολούθηση του HIV και της γλυκόζης
  • 2.500 διαδικτυακοί σύνδεσμοι έχουν ακυρωθεί (ιστότοποι, κοινωνικά μέσα, ηλεκτρονικές αγορές, διαφημίσεις)
  • 37 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος αποσυναρμολογήθηκαν.

Η Europol υποστήριξε την επιχείρηση διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και παρέχοντας αναλυτική υποστήριξη. Επιπρόσθετα, όρισε ένα εμπειρογνώμονα για να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο επιχειρησιακές πληροφορίες κατά των βάσεων δεδομένων της Europol και να παράσχει βοήθεια στους ανακριτές.

Σε δηλώσεις της η Η Catherine De Bolle, Εκτελεστική Διευθυντής της Europol αναφέρει: "Οι εγκληματίες καταχρώνται τους φόβους γύρω από την πανδημία με την πώληση ηλεκτρονικών φαρμάκων που ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν τον κοροναϊό, όχι μόνο αυτά τα φάρμακα είναι ψεύτικα, αλλά και επικίνδυνα".

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προβαίνουν στην αγορά οποιουδήποτε φαρμάκου ή θεραπευτικής αγωγής από το διαδίκτυο. Αντιθέτως, θα πρέπει για οποιαδήποτε θεραπεία, να συμβουλεύεται μόνο τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και τον προσωπικό του ιατρό.

https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/rise-of-fake-‘corona-cures’-revealed-in-global-counterfeit-medicine-operation