Αύξηση περιστατικών αποστολής φωτογραφιών ή βίντεο σεξουαλικού περιεχόμενου από ανήλικους

Διαπιστώνεται ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αυξημένες αναφορές στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που αφορούν αποστολή και διάδοση υλικού σεξουαλικού περιεχομένου από ανήλικους σε άλλα πρόσωπα.

Οι φωτογραφίες ή τα βίντεο συνήθως αποστέλλονται από ανήλικους ηλικίας 12 – 16 ετών σε άλλα πρόσωπα αρχικά καλή τη πίστη, ενώ διαπιστώνεται ότι στη συνέχεια παρατηρείται διάδοση του υλικού αυτού, σε τρίτα πρόσωπα. Η διάδοση αυτή μπορεί να έχει κάποιες φορές μεγάλη έκταση με ανυπολόγιστη ηθική ζημιά στους ανήλικους.  

Επίσης διαπιστώνεται ότι παιδιά μικρής ηλικίας έχουν λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή χρησιμοποιούν λογαριασμούς των γονέων τους όπου δυστυχώς ανεβάζουν διάφορα βίντεο που πολλές φορές αφορούν και σεξουαλικού περιεχομένου υλικό. Το ανέβασμα των σχετικών βίντεο, γίνεται εν αγνοία των γονέων και λαμβάνουν γνώση από την Αστυνομία. 

Γίνεται δραματική έκκληση στους γονείς όπως αυξήσουν την επιτήρηση των παιδιών τους σε σχέση με την χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ειδικά τώρα που αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος. 

Στις περιπτώσεις όπου παιδιά μικρής ηλικίας χρησιμοποιούν το διαδίκτυο,  αυτό να γίνεται στην παρουσία γονέα. Να γίνεται επιτήρηση και έλεγχος των συσκευών των ανηλίκων από πρόσωπα που γνωρίζουν τη χρήση τους 

Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών των παιδιών, τα παιδιά κάνουν χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ. Αυτό το εκμεταλλεύονται και οι δράστες και υπάρχουν σχετικοί κίνδυνοι  

Να μην ανεβάζουμε φωτογραφίες παιδιών ειδικά τώρα το καλοκαίρι, με μαγιό ή άλλη ελαφριά ενδυμασίαΝα έχουμε επαφή με τα παιδιά και να ρωτάμε αν τους απασχολούν οτιδήποτε σε σχέση με το διαδίκτυο. Τα παιδιά δεν μιλάνε από μόνα τους.

Να γίνεται αναφορά στην Αστυνομία (Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) έγκαιρα για να υπάρχει και σχετική βοήθεια το συντομότερο.

Η αναφορά μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας cyberalert.cy ή www.police.gov.cy   ή στα τηλέφωνα 22808200.