Αποστολή κακόβουλων, απατηλών και παραπλανητικών μηνυμάτων

Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα συστηματική αποστολή μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων SMS, μηνύματα τα οποία είναι κακόβουλα, απατηλά και παραπλανητικά με σκοπό να ξεγελάσουν τους χρήστες διαδικτύου. 

Τα εν λόγω μηνύματα αφορούν συνήθως:

  1. συμμετοχές σε μεγάλους διαγωνισμούς, επικαλούμενα μεγάλες εταιρείες και ότι έχουν κερδίσει μεγάλο ποσό,
  2. ότι τους αποστέλλεται μέσω διεθνούς εταιρείας ταχυμεταφορών πακέτο το οποίο χρειάζεται επιβεβαίωση στοιχείων και πρέπει να ακολουθήσουν σχετικό ηλεκτρονικό σύνδεσμο,
  3. εκβιαστικά μηνύματα ότι έχουν παραβιάσει τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς τους που διατηρούν στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ότι θα αποκαλύψουν σε άλλους τα προσωπικά τους αρχεία ή/και διαδικτυακή τους δραστηριότητα,
  4. απατηλά μηνύματα για κέρδη από κληρονομίες ή
  5. προσποιούνται ότι είναι αξιωματούχοι Στρατού, Κυβερνήσεων, μεγάλων και επώνυμων εταιρειών και ότι έχουν στη διάθεση τους χρυσό ή άλλης μορφής αντίτιμο αξίας, όπου ζητούν βοήθεια για μεταφορά.

Όλα τα πιο πάνω ηλεκτρονικά μηνύματα πρέπει οι χρήστες του διαδικτύου να τα αγνοούν και σε καμία περίπτωση να μην ανταποκρίνονται ή να μπαίνουν σε συζήτηση μαζί τους.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχηγείου, καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε αυτού του είδους μηνύματα και σε περίπτωση όπου έγινε τυχών απάντηση, να προβεί άμεσα σε αποκλεισμό του αποστολέα τέτοιου μηνύματος (Block) και παράλληλα να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης του.

Το κοινό μπορεί να συμβουλεύεται την Αστυνομία και ειδικότερα την ιστοσελίδα του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος cyberalert.cy ή της Αστυνομίας www.police.gov.cy. Επίσης, μπορεί να προβαίνει σε υποβολή παραπόνου μέσω του σχετικού συνδέσμου που βρίσκεται στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας μας.