Απάτη σχετιζόμενη με ηλεκτρονικό υπολογιστή – παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών – παράνομη υποκλοπή – εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις – σύλληψη

Μετά από καταγγελία λειτουργού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχηγείου, διερευνά υπόθεση απάτης σχετιζόμενη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών, παράνομη υποκλοπή και εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο λειτουργός του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, δέχθηκε παραπλανητικό μήνυμα στο υπηρεσιακό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα να καταχωρήσει τα προσωπικά του στοιχεία, καθώς και τους κωδικούς πρόσβασής του, με αποτέλεσμα άγνωστο πρόσωπο να πετύχει πρόσβαση στον λογαριασμό του.

Στη συνέχεια, ο παραπονούμενος δέχθηκε παράπονα από αριθμό φοιτητών, ότι λάμβαναν παραπλανητικά μηνύματα, προερχόμενα από το εν λόγω Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, το οποία τους παρότρυνε να καταθέσουν χρηματικό ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό εμπορικής τράπεζας. Από εξετάσεις που έγιναν αποκαλύφθηκε, ότι κάτοχος του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού, είναι 27χρονος κάτοικος Λευκωσίας, εναντίον του οποίου εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης.

Ο 27χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες το απόγευμα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του εκτός Δημοκρατίας. Ως τεκμήρια κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο κινητά τηλέφωνα. Σήμερα ο 27χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησής τους.

Με αφορμή το πιο πάνω περιστατικό το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχηγείου, καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε αυτού του είδους μηνύματα καθώς αυτά είναι απατηλά και έχουν σκοπό να εξαπατήσουν το κοινό. Υπάρχει ο κίνδυνος το κοινό να βρεθεί σε ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως η απόκτηση και διάθεση προσωπικών δεδομένων, τυχόν παράνομα εμβάσματα ή και άλλες μορφές εκμετάλλευσης.