Ανακοίνωση για νέο είδος Διαδικτυακής Απάτης μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου

Το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία δέχεται καταγγελίες από πολίτες σχετικά με διαδικτυακή απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – Email και φαίνεται ότι το συγκεκριμένο είδος απάτης να είναι σε έξαρση.

Συγκεκριμένα, επιτήδειοι αποστέλλουν παραπλανητικά μηνύματα με απώτερο σκοπό να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες στο να προβούν σε τραπεζικό έμβασμα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Οι δράστες αφού εντοπίσουν τα στοιχεία με ηλεκτρονικές διευθύνσεις διαφόρων Συνδέσμων ή άλλων οργανωμένων συνόλων, αποστέλλουν αυτά τα μηνύματα προς τον Ταμία του Συνδέσμου ή της Οργάνωσης προσποιούμενοι τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον καλεί όπως προχωρήσει σε τραπεζικό έμβασμα.

Για να πετύχουν την απάτη, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν παραπλανητικές διαδικτυακές υπηρεσίες ώστε οι παραλήπτες των μηνυμάτων να θεωρούν το μήνυμα ως αυθεντικό.

Το κοινό καλείται όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους μηνύματα που λαμβάνει.

Να γίνεται επιβεβαίωση οποιασδήποτε εντολής για πληρωμή, ιδιαίτερα όταν γίνεται αναφορά σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από τους συνήθεις.

Το κοινό μπορεί επίσης να επικοινωνεί με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικώς στο τηλ. 22808200 ή μέσω της ιστοσελίδας cyberalert.cy