8η Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου η σημερινή. Με σκοπό τη διαφώτιση του κοινού και κυρίως των παιδιών και των εφήβων, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, διοργάνωσαν σήμερα διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Υποστηρικτές της όλης διοργάνωσης ήταν η Αστυνομία Κύπρου, οι εταίροι του Ευρωπαϊκού Έργου «Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου – CyberSafety», καθώς και της Εθνικής Στρατηγικής για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο.

Η ημερίδα απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες, γονείς, εκπαιδευτικούς, καθώς και φορείς χάραξης πολιτικής για το διαδίκτυο. Κατά τη διάρκειά της τονίστηκε για ακόμα μια φορά, πως μέσα από συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πολεμήσουμε και να μειώσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.

Όπως αποτυπώθηκε από την ημερίδα, παρά τα τεράστια οφέλη, που επέφερε σε διάφορους τομείς της ζωής μας το διαδίκτυο, η  αλόγιστη χρήση του, όπως και οι άγνοια για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σ’ αυτό, μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση και να μας μπλέξει περιπέτειες.

Η κοινωνική αποξένωση και τα συνεπακόλουθά της είναι μόνο κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου. Την ίδια στιγμή, η ανωνυμία που προσφέρει, δίνει την ευκαιρία σε πολλούς εγκληματίες να δραστηριοποιηθούν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνεχής αύξηση σοβαρών αδικημάτων. Τέτοια αδικήματα σχετίζονται κυρίως με οικονομικές απάτες, παράνομες προσβάσεις σε συστήματα, υποκλοπές προσωπικών δεδομένων, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, οργάνωση τρομοκρατίας και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η αυξητική τάση των εγκλημάτων αυτών διαπιστώνεται ανά το παγκόσμιο, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες για το μέλλον.

Για το λόγο αυτό καλούμαστε όλοι, να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τους κινδύνους του διαδικτύου, να ενημερωνόμαστε για αυτούς και να λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα ασφαλείας. Καλούμαστε επίσης να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με σεβασμό και ευθύνη προς τους συνανθρώπους μας.

Με αφορμή και την σημερινή Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζει τη στόχευσή της για δημιουργία ενός ασφαλέστερου και καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, υπεύθυνα, εποικοδομητικά και με σεβασμό.

Η Υποδιεύθυνση ενημερώνει παράλληλα το κοινό ότι μπορεί να επικοινωνεί με τους λειτουργούς της, στο τηλέφωνο 22808200, μέσω της ιστοσελίδας https://cyberalert.cy/ αλλά και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου cybercrime@police.gov.cy.